2016. szeptember 1., csütörtök

Élménybeszámoló: A boszorkány (The Witch) - RAGE!!

  A boszorkány egy 2015-ös film, ami nem meglepő módon egy boszorkányról szól meg valójában nem is. Alapvetően ez egy horror film, amibe belevitték ezt a fantázia vonalat és valami olyasmi lett a végeredmény, amit nehezen lehet értékelni.
  Miért is? Kezdjük ott, hogy a boszorkányokkal, mint filmes karakterekkel ma már nem tudnak igazán jót alkotni, pedig lehetne. Rengeteg lehetőség lenne bennük, de valahogy mindig leragadnak a filmkészítők ott, hogy a boszorkányok rosszak, gonoszak és pont. Az ok és az indíték többségében ugyanaz és bár ez önmagában nem feltétlen probléma, mégis sablonból dolgoznak folyamatosan és az eredmény is az lesz.
  Szerintem, de ez tényleg csak saját vélemény, a boszorkányokat nem feltétlen kéne csak és kizárólag egy szemszögből bemutatni, hogy gonoszak és pont. Nem arról beszélek, hogy a Harry Potter-es világbeli boszorkányok legyenek a filmben, csak hogy el kéne rugaszkodni ettől a gondolattól. Miért ne lehetne csinálni egy filmet, ahol a boszorkány jó? Mondjuk példa volt már rá, lásd a Boszorkányvadászok-ban is volt egy ilyen karakter, de nem rá volt kihegyezve a film. Ha szerencsések vagyunk van indíték és ok, de én szívesen megnéznék egy jó boszorkányról szóló filmet vagy egy a "hogyan lesz a sztereotípiák által létező gonosz boszorkány?".
  Nézzük a filmet, hogy ez mennyiben felel meg ezeknek a gondolatoknak.
  A történet ott kezdődik, hogy egy családot 5 gyerekkel száműznek a városból, akik jó messze egy tanyán élnek ezután. Ahogy szokott, a legidősebb testvérre, aki még így is gyerek, hárul a feladat, hogy vigyázzon a kicsikre, segítsen a házimunkában stb. Az ő felügyelete alatt egyszer csak eltűnik a legkisebb testvér, aki egy kisbaba. Itt van az első durva jelenet, amit én most leírok, de vizuálisan alig látszik belőle valami. A vénasszony (boszorkány) a gyerek vérével keni be a testét, hogy megfiatalodjon tőle. Hát ez elég undorító még leírva is, viszont a probléma az, hogy ez a filmben se nincs egyértelműen, se nincs jól bemutatva. Morbid, tudom, de ha egy horrorfilm egy ilyet bevállal, akkor tegye ki a képernyőre rendesen és ne szívassa a nézőt azzal, hogy egy órával később derülnek ki a dolgok. Mert igen, ez a karakter egyetlen egyszer fog csak még a vászonra kerülni, amikor látjuk, hogy fiatal és kész. Szerintem ez röhej.
 Itt jön az, ami rányomja a bélyegét a filmre. Hiába vannak durva jelenetek helyenként, nem ijesztőek, nem fog tőle senki rosszat álmodni. Értem én, hogy nem kell vizuálisan mindent ábrázolni, de ezt akkor szokták csinálni ha minden más világos. Tudjuk, hogy a láncfűrészes csávó nem simogatni megy a sikoltozó, rémült lány felé. De itt nem erről van szó. Később még mondok indokot, hogy miért kellett volna nyíltan ábrázolni ezeket a jeleneteket.
  A másik negatívum, hogy dögunalom az egész úgy ahogy van. Komolyan, több feszültség van abban, ahogy kenyeret akarok szeletelni ujjveszteség nélkül, mint ebben. Megkockáztatom a végeredményben több vér is lenne. Olyan lapos és eseménytelen, hogy az valami hihetetlen. Ez tipikusan az a film, ahol szépen sorjában mindenki meghal egy kivétellel. Igen, nos az jó, hogy ez meg is történik, de hogy a halálok között aludni is lehetne az tuti. Olyan ez, mint mikor elmész nyaralni és lemaradsz a Barátok köztről, visszajössz és látod, hogy semmiről nem maradtál le. Tudod, hogy meg fognak halni, de se érdemleges urambocsá látványos halál nincs, se különösebben érdekfeszítő párbeszéd nem hangzik el. Lehet mondani, hogy "de a film folyamatosan sejteti a végkifejletet", de ha ez így is van, nagyon rosszul csinálja. Itt jegyezném, meg hogy az eleinte összetartó család viszonylag könnyen és gyorsan esik szét és a bizalom teljes hiánya lesz úrrá. Ez egyfelől érthető, másfelől meg inkább az jött le, hogy ez az egész egy látszat család. Tegyünk úgy, hogy mi vagyunk a legjobbak, de ha baj van, akkor akár meg is ölhetjük egymást.
  De folytassuk. A középpontban a már előbb említett lány van, aki a kisbabára vigyázott és.... és... hát... nem csinál semmit. Végig ott van a szikra, hogy talán majd most történni fog valami és tényleg részese lesz a cselekménynek, de nem és ez a legbosszantóbb az egészben. Miért van rajta ennyire a fókusz, ha nem használják ki?? Senki nem szólt a rendezőnek, hogy ez így nagyon nincs jól?! Persze vannak utalások szépen lassan, hogy hova is akar kilyukadni a történet, de arra nincs mentség, hogy ez a csaj életképtelenül nézi végig az eseményeket! Vártam, hogy tegyen valami értelmeset, nem tett. Vártam, hogy akkor mondjon valami értelmeset, de ez se történt meg. Azok a karakterek próbálják elvinni a vállukon a filmet, akikre nem is koncentrál különösebben maga a film. Nem árulok el sok titkot, ha elmondom, hogy ez a csaj lesz, aki életben marad és amikor ott van egyedül tudjátok mit csinál? Semmit. Elmegy basszus és beáll boszorkánynak. Csak tudnám miért?? A vége olyan szinten kiakasztott, hogy azonnal megnéztem valami másik filmet, ami remélhetőleg feledteti ezt a gyötrelmet, de így is se sikerült. Konkrétan annyit látsz, hogy a lány meztelenül elmegy valahova, ahol a többi boszorkány szintén meztelenül lebeg (amúgy semmit nem látsz érdemben, mielőtt valaki örülne) és a lány is a levegőbe emelkedik, mert a boszorkányok ezt szokták csinálni.... the end.
 Komolyra fordítva a szót. Meghal az anyukátok, apukátok és négy testvéretek. A gyilkos egy boszorkány, de lehet te is az vagy. Oké, de miért az a reakció, hogy "hát jó ha nincs senkim, akkor leszek én is"?! Elfogadja, hogy ő az és már csatlakozik is. Itt lett volna egy potenciális lehetőség, hogy valami megmentse ezt a trágyadombot a teljes bukástól. Ha kiakadt volna, megpróbálta volna a boszorkányokat megölni és egy kétségbeesett, ugyanakkor hasztalan vívódás után rájön, hogy nem kerülheti el azt, ami beteljesíti a sorsát, akkor azt mondom oké, ez egy pocsék film, de a vége miatt érdemes megnézni.
  Így viszont azt mondom, hogy a közelébe ne menjetek ennek vacaknak, mert nem éri meg. Nincs az az operációs rendszer vagy TV, aminek még egyszer a közelébe engedném az tuti. Vannak azok a filmek, amik szimplán rosszak, de ez annál is rosszabb, mert ebben érezhetően végig ott volt a lehetőség és nem éltek vele.
  Érdekes módon az IMDb-n 6,7 ponton áll, bár sose adtam különösképpen ezekre az értékelésekre. Tény, lehet ezt nézni művészi megközelítésből meg akárhogy is, de ez nem változtat a helyzeten. Én annak merem ajánlani, aki már tényleg vámpír, ő talán tényleg meg tud ijedni vagy röhögőgörcsöt tud kapni tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése